mensgerichte zorg conferentie 2023
Een blik op de toekomst van de zorg
- 11 mei 2023, 09.00 - 17.00 uur
- Beatrix Theater Utrecht
- Planetree deelnemer: €205,- (incl. btw)
- Regulier: €245,- (incl. btw)
- Vragen? steljevoor@planetree.nl
STEL JE VOOR...
Een blik op de toekomst van de zorg
We begeven ons in een tijdperk met veel veranderingen die elkaar razendsnel opvolgen. Die veranderingen brengen vanzelfsprekend spanningen en onzekerheden met zich mee. We voelen dat het soms anders moet, maar de uitdagingen waar we voor staan zijn groot en niet zomaar op te lossen. Althans, niet als we uitdagingen aanvliegen zoals we dat altijd hebben gedaan. Maar stel je nu eens voor dat we met een open blik kijken naar vooruitgang op basis van creativiteit en innovatie. En stel je voor dat daarmee werk leuker en zorg beter wordt. Hoe voelt dat?
Tijdens de Mensgerichte Zorg Conferentie 2023, met het thema ‘Stel je voor’ word je volop geïnspireerd met nieuwe inzichten en praktijkvoorbeelden, die je in beweging brengen en aanzetten om op een nieuwe manier naar zorg te kijken. Kun jij je voorstellen hoe bijzonder het is om op 11 mei 2023 met honderden andere zorgprofessionals naar de toekomst van de zorg te kijken? Bijzonder hé!? Meld je direct aan als ook jij dit niet wil missen.
Jij komt toch ook?
- Dé dag om op te laden met nieuwe energie, kennis en inspiratie. Samen maken we ons sterk voor de toekomst!
- Dé conferentie om jouw vakgenoten te ontmoeten en kennis uit te wisselen
- De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van mensgerichte zorg, samengebracht in één inspirerende dag
- Een boost voor je carrière
- Behaal accreditatiepunten: accreditatie wordt momenteel aangevraagd bij ABAN, V&VN en ADAP
SPREKERS
Michelle van Tongerloo
Michelle van Tongerloo is huisarts en straatarts in Rotterdam. Als huisarts werkt ze in IJsselmonde, een wijk in Rotterdam-Zuid vol armoedeproblematiek. Daarnaast is zij zelfstandig straatarts bij de Pauluskerk en de Nico Adriaans Stichting waar ze de kwetsbaarste mensen - vaak dakloos, verslaafd of ongedocumenteerd - zorg biedt. Michelle koppelt grote maatschappelijke vraagstukken aan de rauwe realiteit van haar spreekkamer, waar ze iedere dag de gevolgen ziet van het gebrek aan maatschappelijke empathie en een haast heilig geloof in het systeem boven een persoon.
Kees Klomp
Ontmoet spreker Kees Klomp: adviseur, mentor, schrijver, spreker én ondernemer op het gebied van maatschappelijk betekenisvol ondernemerschap. Kees Klomp is een enthousiast voorvechter van de 'Betekeniseconomie' en maatschappelijk betekenisvol ondernemen in Nederland. Tijdens de conferentie laat Kees Klomp als bedenker van de betekeniseconomie zijn licht schijnen op de zorg.
deelsessies:
Ochtendsessies:
Stel je voor…dat we gaan spelen! Dit jaar heb je de unieke kans op tijdens de Mensgerichte Zorg Conferentie Harms escaperoom te spelen! Harms escaperoom is de leukste escaperoom als het gaat om mensgerichte zorg in combinatie met zorgtechnologie.
Of het nou gaat om het maken van fijn contact, het versterken van communicatie tussen cliënt en zorgverlener of het opslaan van informatie: zorgtechnologie is er in overvloed. Hoe maken we zorgverleners nieuwsgierig en bewust van de enorme kansen die er liggen. Waar je in een escape room puzzels oplost om binnen een uur te ontsnappen, ligt de focus in Harm’s escaperoom op het leren kennen van de cliënt. Alles draait om het beter leren kennen van fictieve bewoner Harm en het achterhalen van de reden dat hij in paniek is geraakt. In de zoektocht naar antwoorden kan het team gebruik maken van zorgtechnologie, puzzels en andere hints in zijn woning, die allemaal van cruciale waarde zijn.
De basis voor goede zorg is dat we onze cliënten kennen. De STIP-Methode helpt ons om alle wensen en behoeften van de cliënt te inventariseren. De methode is een combinatie van 3 effectieve interventies: Grip op probleemgedrag, STA OP! en Integratieve reactivering en rehabilitatie (IRR). De STIP-Methode leert ons om stapsgewijs naar de cliënt te kijken en achterliggende wensen, behoeften én oorzaken van probleemgedrag te achterhalen. We richten ons vooral op preventie van probleemgedrag. Als dat onvoldoende effect heeft dan worden specifieke interventies als begeleiding en behandeling ingezet.
De STIP-Methode zorgt dat wij daadwerkelijk persoonsgerichte zorg leveren, met een juiste benadering en persoonlijke daginvulling. Daardoor zijn cliënten tevreden en hebben medewerkers (nog) leuker werk.
We bespreken in de interactieve workshop de verschillende stappen van de STIP-Methode, de succesfactoren en hobbels in het implementatieproces en onze plannen/ ideeën voor de toekomst.
Sprekers: Natasja Verleysen (psycholoog/ projectleider), Vincent von Meijenfeldt (specialist ouderengeneeskunde), Maruschka Goeseye (gedragscoach), Fatimazahra Bouraoud (welzijnscoach), Sonja den Hollander (VIO begeleider) en Angela van Ruiten (verzorgende IG).
Stel je voor…
Dat je straks zelf zorg nodig hebt en dat dit wordt gedaan door praktische en sociale robots.
Een hele dag zonder dat je een zorgverlener ontmoet.
Is dat eigenlijk wel mensgerichte zorg?
Stel je voor…
Dat de zorgvragen via een zorgplatform gaan (net zo iets als Uber) waar je je zorgvraag kunt aanbrengen en dat een willekeurige zorgmedewerker dan digitaal reageert…….. “ik kom wel ff bij u langs.”
Wat is mensgerichte zorg in tijden van digitalisering en robots.
We willen je op een interactieve manier meenemen in een hele nieuwe wereld, ver buiten ons voorstellingsvermogen. Een wereld waar de één van zegt: “Oh nee hoor, dat lijkt me verschrikkelijk” en de ander zegt “Prima hoor zo zit de wereld straks eenmaal in elkaar”.
Wij, Benne Holwerda, manager ICT – en Brendan Appel, adviseur L&O – en Ben Oosterom van Rivas zorggroep gaan je een uur lang laten verbazen en verwonderen.
Extra leuk: deze deelsessie vindt plaats in de grote theaterzaal!
Ongelijkheid binnen de zorg is niet nieuw, het is iets waar we al tientallen jaren mee te maken hebben. Mede door covid werden deze problemen versterkt en meer zichtbaar. Zorgorganisaties in de Verenigde Staten verzamelen al geruime tijd gegevens met betrekking tot bijvoorbeeld genderidentiteit, etniciteit en cultuur. Vaak ontbreken alleen de volgende stappen en acties om die data te gebruiken om gelijkheid binnen de zorg te bevorderen. Het leren begrijpen van het samenhangende verband tussen gezondheidsverschillen, risicofactoren en sociale behoeften is de sleutel tot passende oplossingen. De opgave is niet het verzamelen van deze gegevens, maar hetgeen we er uiteindelijk mee doen.
Deze deelsessie neemt je mee op weg naar het verminderen van ongelijkheid in de zorg door partnerschappen aan te gaan met cliënten, zorgprofessionals en andere maatschappelijke organisaties.
Stel je voor… dat je samen op een speelse manier met stress kan leren omgaan.
Tijdens deze workshop maak je kennis met het creatieve gedachtegoed van Navigating Stress. Dit interactieve programma bestaat uit een key-note en het ervaren van de toolkit ‘Navigating Stress’ in groepsverband.
Met Navigating Stress komen deelnemers gezamenlijk tot kennis, inzichten en methodes om beter te leren omgaan met stress. Dit gebeurt aan de hand van een stresslandschapskaart. Hierop komen zowel de positieve als de negatieve aspecten van stress aan bod. Gemoedstoestanden en stressfactoren zijn vertaald in landschapselementen als ‘De Molens van Nieuwe Energie’ en ‘Het Kruispunt van Keuzes’. Aan de hand van het laagdrempelige gesprek ontstaan er mogelijkheden voor een persoonlijke aanpak.
Deze workshop is voor iedereen die zelf stress ervaart, stress ziet binnen het team, of cliënten wil helpen om meer grip te krijgen op hun mentale gezondheid. Ga samen met het team van Navigating Stress en Planetree op expeditie in het stresslandschap!
Stel je voor…dat we samen op reis gaan! Tijdens de Mensgerichte Zorg Conferentie van 2023 kun je dit jaar verschillende tours met onze tour guides volgen over ons vernieuwde Belevingsplein! Op het Belevingsplein staan verschillende organisaties met elk hun eigen producten, innovaties en oplossingen voor de zorg van morgen. Van escaperoom tot een App om stress tegen te gaan en van VR Brillen tot unieke geursystemen: bij elk product en elke innovatie worden de zintuigen geprikkeld en staat er iemand speciaal voor jouw tour-groep klaar om uitleg te geven en al jouw vragen persoonlijk te beantwoorden.
Stel je voor… deelnemers maken geïnspireerd op de klanken van livemuziek en zang samen één groot kunstwerk.
Musici spreken vaak over kleuren in de muziek terwijl beeldend kunstenaars spreken over
ritme en dynamiek van een compositie. Welke emoties roept muziek op en hoe uit zich dat
in beeldende kunst? Hoe kan je eigenlijk luisteren in kleuren? En hoe zie je ritme in een schilderij?
Leer al doende, door mee te doen: schilder op live muziek, waarbij je het beluisteren van muziek op een actieve manier combineert met het maken van beeldende kunst.
Laat je inspireren door projectleider Kunst en Cultuur Brigitta Santegoeds en Ingrid Kerkhoffs, coördinator Muziek & Cultuur, beide van Sevagram. Onder hun leiding luisteren jullie allemaal naar hetzelfde, en toch ontstaan enkel unieke kunstwerken.
Mensgerichte zorg, bestaat er andere zorg dan?
Iedereen is het snel eens dat mensgerichte zorg de norm of normaal is. Ondanks onze intenties is mensgericht denken en doen niet altijd zicht- en voelbaar in gedrag in de praktijk. Planetree ondersteunt hierbij.
Wat kun je in deze sessie verwachten?
- Kennismaken met Planetree in al haar facetten; merkbaar mensgericht, wat is het wel en wat is het niet?
- Visie op zorg, de beproefde Aanpak, het Netwerk en de Planetree Certificering.
- Planetree toepassen; hoe geef je Planetree handen en voeten in de praktijk?
De sessie inspireert: al snel merk je hoe plezierig en motiverend het Planetree gedachtengoed is.
Het fundament van Planetree staat centraal: menselijke interactie , eigen verantwoordelijkheid nemen en vakmanschap.
Je neemt goede ideeën mee voor mensgerichte zorg die je meteen kunt toepassen in je eigen organisatie.
Vooral medewerkers van zorginstellingen die nog geen Planetree deelnemer zijn nodigen wij van harte uit! Ben je al deelnemer en wil je (nog) meer van Planetree te weten komen, ben je uiteraard ook welkom.
Maak kennis met de wijsheid van je 3 breinen -hoofd, hart en buik – om GAVE dingen te doen.
Hoe kun je deze inzetten voor meer sprankeling, helderheid en focus, wijsheid en succes in een steeds sneller veranderende wereld?
Deze sessie geeft antwoord door het delen van unieke kennis met verrijkende inzichten waarbij neurowetenschap samenvalt met eeuwenoude wijsheid.
Wat maakt het nu zo belangrijk om hier weet van te krijgen?
🔥 Onze 3 breinen hebben alle drie andere functies en spreken NIET dezelfde taal.
🔥 Beslissingen worden meestal genomen door 1 of 2 breinen en niet alle 3, wat een gemiste kans is.
🔥 Wanneer ze niet goed met elkaar communiceren, zitten ze elkaar in de weg hetgeen stress, frustratie, teleurstelling en pijn veroorzaakt i.p.v. dat ze elkaar juist versterken en samenwerken.
Je krijgt kennis van de FUNdamentele volgorde, beperkingen & engagements met de hoogste expressies: compassie, creativiteit en moed. Theorie wisselt zich af met praktische oefeningen om direct in je werk en leven toe te passen.
Nieuwsgierig en ga je hierop aan 🔥? Dan zie ik je graag bij de sessie!
Stel je voor…
Je bent opgenomen in een psychiatrische instelling. Hoe is dat, wat maak je mee? Wat hoor je en wat zie je? Wat geeft je houvast? En welke personen uit je omgeving zijn echt belangrijk?
Psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint Truiden zocht naar een manier om al haar medewerkers te laten ervaren hoe het is om opgenomen te zijn. Asster heeft al jaren warme, mensgerichte zorg hoog in het vaandel staan en vindt ervaringsleren daarbij heel belangrijk. Nadat alle medewerkers deelnamen aan de ‘Planetree belevingsdag’, was het tijd voor een volgende stap.
Met de input van ervaringsdeskundigen, zorgmedewerkers en beleidsmedewerkers creëerden Planetree &Happy de persona Nicky. Aan de hand van verhalen van ex-cliënten werd duidelijk wat vanuit het perspectief van de client écht belangrijk is voor een herstelgerichte aanpak, naast de reguliere behandeling en therapie.
Vervolgens bouwden zij een ‘serious game’ waarin de leefwereld en beleving van Nicky gaandeweg het spel onthuld wordt aan de spelers. De serious game bestaat uit een training, gericht op bewustwording en reflectie en een Escaperoom, waarvoor Asster een speciale ruimte liet op het terrein liet inrichten.
Leer de makers van Nicky’s Escaperoom kennen en luister naar hun verhaal!
Begeleiders: Walter Geuens (ervaringswerker), Jentl Jeuris (afdelingshoofd) en Riet Fonteyne (manager kwaliteit en Planetree-coördinator).
Zou jij een week willen eten & drinken in jouw zorgorganisatie? Hoe maak je de eetmomenten waardevol? Hoe kun je op een efficiënte en toekomstgerichte manier alle maaltijden verzorgen op alle verschillende locaties?
Keukentijgers adviseert op energieke wijze zorgorganisaties over de eetmomenten. Op een frisse en eigen wijze worden zorgprofessionals en andere medewerkers in de ouderenzorg, VGZ en GGZ getraind online en in het land. In deze vrolijke deelsessie worden voorbeelden gedeeld van eetmomenten en hoe het product, samen met de presentatie, ambiance en gastvrije houding & gedrag van de medewerkers bij kan dragen. Je staat stil bij wíe alle eetmoment regelt en hoe diegene gewaardeerd kan worden en vrijheid ervaart om dat op eigen wijze te doen binnen de visie van de organisatie. Er wordt in kleine groepjes kennis gedeeld en vraagstukken van elkaar beantwoord. Zo ga je na een uur met toekomstplannen, inspiratie én praktische handvatten weer naar buiten.
Werken in de ouderenzorg vraagt veel mentale veerkracht van medewerkers. Personeelstekorten, werkdruk, intensieve zorg en zaken in de thuissituatie van de medewerkers kunnen stress geven. Het goed om kunnen gaan met stress draagt bij aan de vitaliteit, het verhogen van werkplezier, betere afstemming met de client en de flexibiliteit van de medewerker.
In deze sessie nemen wij je mee hoe Cardia werkt aan het vergroten van de veerkracht van medewerkers op innovatieve wijze. In samenwerking met het LUMC en twee andere ouderenzorgorganisaties zet Cardia de stress buddy app met zelfhulpmodules in. Je krijgt inzicht in je eigen energiebalans en we vertellen hoe het toepassen e-health alleen kan slagen als de cultuur mee verandert.
Begeleiders:
- Petra Huisman, coach
- Marleen Otoide-Vree, strategisch adviseur
Ben jij op zoek naar subsidies en fondsen voor jouw innovatieve project of bijzondere doelgroep? ZorgSubsidieKalender is de grootste fondsen- en subsidiedatabase voor Zorg & Welzijn. Deze bevat inmiddels ruim 1.000 regelingen en wordt wekelijks geactualiseerd.
In Nederland zijn er vele geldgevers met elk een eigen doelstelling en doelgroep waarbinnen zij projecten steunen. Denk daarbij aan vermogensfondsen, subsidies en investeringsfondsen. Hoe vind je de juiste regeling voor jouw project in deze overload aan informatie? En hoe vraag je succesvol aan?
Stel al je vragen tijdens het subsidie-spreekuur aan onze subsidie-expert Stance van Heijst.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Welke fondsen en subsidies zijn er allemaal beschikbaar?
- Welke regelingen passen bij mijn project of organisatie?
- Hoe stel ik een goed projectplan op?
- Hoe beoordeelt een geldgever mijn projectidee?
- Hoe kan ik zelf leren om succesvol subsidies en fondsen te werven?
Tot ziens bij onze stand op 11 mei!
Compassie is het hart van de zorg: compassie voor de ander én compassie voor jezelf. Juist dat hart staat tegenwoordig onder druk. Werken mét en vanuit compassie biedt een tegenwicht en geeft vitaliteit, bezieling en zingeving op de werkvloer een duurzame plek. Iedereen die in de zorg werkt kan het ervaren.
In deze deelsessie, verzorgd door Frans Croonen en Maarten Bos, reflecteer je vanuit compassie op je werk en leer je op vier vlakken aan bezieling gestalte te geven. Praktisch toepasbaar. Frans is trainer/coach en projectleider Compassie in de zorg bij ZIN. Maarten is programmacoördinator van ZIN en trainer/ coach.
Sinds 2001 is ZIN, een voormalig klooster in Vught vlakbij Den Bosch, de plek voor zin in werk. Zin in de betekenis van ‘zinvol’ en van ‘er zin in hebben’! ZIN heeft een eigen academie, de ZINacademie, we ontwikkelen programma’s vanuit het gedachtegoed van de fraters die hier vroeger woonden. Compassie vanuit zien, bewogen worden en in beweging komen, vormt hierin een rode draad.
Middagsessies:
De gezondheidszorg verandert ingrijpend. Dit is ook nodig om de toekomstige vraag naar zorg en ondersteuning op een duurzame manier te vorm te geven. KPMG Health bracht het afgelopen jaar twee publicaties uit over de zorg van de toekomst: de internationale publicatie ‘Healthcare Horizons’, een vervolg op de Nederlandse “Wie doet het met Wie”. Hierin geven we niet alleen onze visie op waar het naar toe moet, maar hoe dit te bereiken. We zien namelijk ook dat het geen makkelijke omstandigheden zijn waaronder organisaties in de zorg werken aan de zorg van de toekomst. Tijdens deze presentatie verbinden we de uitdagingen die (wereldwijd) spelen en de veranderingen die nodig zijn in het zorgstelsel om de zorg kwalitatief hoogstaand, doelmatig en toegankelijk te houden voor alle burgers. Hoe ziet het toekomstige ecosysteem eruit, wie heeft welke rol en hoe zetten we technologie op de juiste wijze in? Wat betekent dit voor de agenda van alle betrokken stakeholders? Daarbij voeren we een interactieve discussie aan de hand van concrete, toonaangevende voorbeelden.
Diversiteit gaat niet over man of vrouw zijn maar over de persoon en met diens kwaliteiten.
In de brede zin van het woord, is van diversiteit in de gezondheidszorg nog onvoldoende sprake. Inclusiviteit, etniciteit, gender, LHBTIQ+ het zijn onderwerpen die gelukkig in toenemende mate maar nu nog onvoldoende een rol spelen in onze gezondheidszorg. De sector waarin we zorg verlenen en werken.
Doordat er meer vrouwelijke bestuurders zijn gekomen, hebben ze onmiskenbaar een belangrijke bijdrage geleverd aan nieuwe vormen van leiderschap. Er klinkt een ander geluid met ruimte om de volgende stap te zetten op weg naar diversiteit, gelijkheid en inclusie.
Wat kunnen we leren van deze vrouwelijke leiders en hun persoonlijke ervaringen om sneller toe te groeien naar een vanzelfsprekendheid? Hoe kun jij je voordeel doen met deze geleerde lessen? Hoe creëren we een samen, waarin iedere persoon zichzelf kan zijn, gehoord en gezien wordt om zo te werken aan betere zorg en meer werkplezier?
Begeleider: Anita Wydoodt
Vier co-assistenten maakten samen een documentaire over hun zoektocht naar een gezondheidsgericht zorgsysteem dat verder kijkt dan alleen ziektes. Hierin gaan ze op zoek naar oplossingen om de zorg in de toekomst houdbaar, toegankelijk en meer menselijk te maken. Welke initiatieven zijn er al gaande? Hoe brengen we verandering teweeg? Ze interviewen mensen uit verschillende hoeken van de zorg, van artsen en patiënten tot bestuurders van ziekenhuizen. Deze inspirerende gesprekken zullen aan het licht komen bij de vertoning van hun documentaire. Naderhand willen de jonge dokters graag het gesprek met jullie openen. Aan de hand van stellingen zullen zij jullie prikkelen en aansporen om actief mee te denken over de stappen die nodig zijn. Stel je voor… een transformatie van de zorg. Hoe ziet de Zorg van Morgen er volgens jou uit?
Sprekers: Romy Lebbink, Amber Boot – beide twee van de vier makers van de documentaire en co-assistent.
Extra leuk: deze deelsessie vindt plaats in de grote theaterzaal
In oktober is een groot Horizon Europe project van start gegaan, DICE – Digital Health in the Circulair Economy. In totaal 16 organisaties (universiteiten, producenten, ontwerpers) uit diverse Europese landen werken samen om de groeiende berg aan medisch elektronisch afval te beteugelen. Met een looptijd van vier jaar moet het project onder meer leiden tot aanpassingen in de productie, nieuwe methoden van recycling, zoals hergebruik van producten of product componenten en verandering van richtlijnen. Het belang van recycling wordt versterkt door de roep om meer digitalisering van en in de zorg. Ook in de ouderenzorg neemt het gebruik van slimme sensoren toe.
Games for Health is één van de consortium partners. Met hun kennis op het gebied van gedragsaanpassingen middels spelmatige interactie worden methoden ontwikkeld, vooral gericht op een efficiënte en effectieve manier om medisch elektronisch materiaal terug te laten keren in het ecosysteem. De afgelopen weken zijn in diverse landen Sustain-a-thons georganiseerd. Bijeenkomsten waar zorgprofessionals en burgers meedenken over mogelijke oplossingen.
In een interactieve bijeenkomst tijdens dit congres zullen wij daar op voortborduren om samen met jullie tot mogelijke oplossingen te komen, meer specifiek voor de ouderenzorg. Je kan een oudere toch moeilijk vragen om het slimme incontinentie materiaal terug te brengen naar de apotheek of de huisarts?
We rekenen op jullie in het belang van het behoud van onze Planeet!
Stel je voor…dat we gaan spelen! Dit jaar heb je de unieke kans op tijdens de Mensgerichte Zorg Conferentie Harms escaperoom te spelen! Harms escaperoom is de leukste escaperoom als het gaat om mensgerichte zorg in combinatie met zorgtechnologie.
Of het nou gaat om het maken van fijn contact, het versterken van communicatie tussen cliënt en zorgverlener of het opslaan van informatie: zorgtechnologie is er in overvloed. Hoe maken we zorgverleners nieuwsgierig en bewust van de enorme kansen die er liggen. Waar je in een escape room puzzels oplost om binnen een uur te ontsnappen, ligt de focus in Harm’s escaperoom op het leren kennen van de cliënt. Alles draait om het beter leren kennen van fictieve bewoner Harm en het achterhalen van de reden dat hij in paniek is geraakt. In de zoektocht naar antwoorden kan het team gebruik maken van zorgtechnologie, puzzels en andere hints in zijn woning, die allemaal van cruciale waarde zijn.
Stel je voor…dat iedereen betrokken bij de zorg voor iemand met dementie, kennis heeft van de ziekte en de mensgerichte manier van omgaan met mensen met dementie. En dat we daarin leren van en met elkaar. Dit ervaar je tijdens de deelsessie ‘Dialoogposter’.
Met dit doel in ons achterhoofd, hebben we bij Rivas de Dialoogposter ontwikkeld voor locaties met bewoners met dementie. De Dialoogposter heeft 8 vragen/opdrachten waarover een groep medewerkers (en in de toekomst ook vrijwilligers en naasten) in gesprek gaan. Deze poster ondersteunt het bieden van mensgerichte zorg door:
- Opfrissen van kennis over de ziekte en omgang met mensen met dementie.
- Uitwisselen van meningen en zo elkaar beter leren kennen en begrijpen.
- Bedenken van concrete verbeterpunten.
Ervaar zelf tijdens de deelsessie hoe de Dialoogposter bijdraagt aan de allerbeste mensgerichte zorg voor mensen met dementie.
Deze sessie zal begeleid worden door Annie Tuinenburg (Trainer en coach Mensgerichte zorg) en Wouter Jongeling (Adviseur Langdurige zorg).
Stel je voor…dat we samen op reis gaan! Tijdens de Mensgerichte Zorg Conferentie van 2023 kun je dit jaar verschillende tours met onze tour guides volgen over ons vernieuwde Belevingsplein! Op het Belevingsplein staan verschillende organisaties met elk hun eigen producten, innovaties en oplossingen voor de zorg van morgen. Van escaperoom tot een App om stress tegen te gaan en van VR Brillen tot unieke geursystemen: bij elk product en elke innovatie worden de zintuigen geprikkeld en staat er iemand speciaal voor jouw tour-groep klaar om uitleg te geven en al jouw vragen persoonlijk te beantwoorden.
Helma Kaptein is lector bij Hogeschool Rotterdam heeft als missie om meer technologie toe te passen in de zorg en samenleving. Zij ontwikkelde een Implementatie Kompas voor Zorgtechnologie, waarin 7 stappen staan die gevolgd kunnen worden bij de invoering van technologie. Hoe krijg je het voor elkaar en wat is ervoor nodig?
In deze sessie gaan we samen aan de slag met een praktijkprobleem aan de hand van het kompas. Na een korte introductie van de methodiek en de cases gaan we in groepen een eerste stap in de oplossing van het probleem zetten. Hierbij zullen we ook kijken naar de uitdagingen, maar vanuit het perspectief van oplossingen. Er zullen twee cases beschikbaar zijn – eentje vanuit een ontwikkelde technologie voor een individu met mogelijkheden voor verschillende doelgroepen en eentje waar de praktijkvraag is gerelateerd aan een specifieke doelgroep. Jouw input kan het verschil maken voor mensen die wat meer moeite moeten doen om mee te doen in de maatschappij!
een zorgzame cultuur begint bij het management
Zorgverleners zijn al te koesteren, vanwege de grote zorgvraag die eraan zit te komen door onze vergrijzing. Daarbij komt dat steeds meer zorgverleners besluiten om te stoppen met hun werk. Het behoud van onze zorgprofessionals is dan ook een van de grootste uitdagingen in deze tijd…Maar wat is daarvoor nodig?
Veel organisaties kiezen ervoor om medewerkers aan zich te binden met secundaire arbeidsvoorwaarden zoals extraatjes, vitaliteitsprogramma’s en opleidingsmogelijkheden. Zij gaan daarmee echter voorbij aan het feit dat veel werknemers niet vertrekken vanwege hun baan, maar vanwege hun baas.
Medewerkers die psychologische veiligheid op hun werk ervaren, zijn niet bang om zich kritische ideeën uit te spreken of zich kwetsbaar op te stellen: ze hebben het gevoel dat hun mening telt. En mét die inbreng kan een organisatie optimaal gebruikmaken van de kennis en ervaring van werknemers.
Een zorgzame, veilige en open cultuur leidt niet alleen tot betere medewerkerservaring en daardoor personeelsbehoud, maar ook aantoonbaar tot betere cliëntenervaringen, betere zorg en betere gezondheid. Mensgericht en compassievol leiderschap is daarin cruciaal.
In deze interactieve workshop gaan we in op de elementen van compassievol leiderschap die leiden tot een positieve cultuur, gebaseerd op vertrouwen. Daarnaast discussiëren we over wat belangrijk is voor de managers zélf om authentiek en duurzaam compassie voor de ander op te kunnen brengen.
Begeleiders:
Mariëlle Bartholomeus is bestuurder bij Rivas Zorggroep en zet zich naast haar bestuursfunctie al jaren in als docent en spreker over compassievol leiderschap.
Roos Trooster is psycholoog en implementatiespecialist bij Planetree en geeft compassietrainingen aan medewerkers en aan leidinggevenden in de zorg.
Naastenparticipatie opnieuw uitvinden
Voor cliënten is het behouden van verbinding met de omgeving cruciaal. Naasten zijn niet alleen heel belangrijk voor herstel maar ook voor het welzijn van cliënten omdat mensen nu eenmaal sociale wezens zijn. Nu de zorgvraag explosief toeneemt kent participatie van naasten een dubbele noodzaak. Maar hoe creëren we optimale verbinding en wat hebben naasten of zorgverleners hiervoor nodig?
In deze deelsessie verkennen we met elkaar ‘wat is zorg nu eigenlijk’? Om vanuit een nieuw perspectief de stap te kunnen zetten naar een hedendaagse vorm van naastenparticipatie.
Begeleider: Wyneke Oostenveld
Ben jij op zoek naar subsidies en fondsen voor jouw innovatieve project of bijzondere doelgroep? ZorgSubsidieKalender is de grootste fondsen- en subsidiedatabase voor Zorg & Welzijn. Deze bevat inmiddels ruim 1.000 regelingen en wordt wekelijks geactualiseerd.
In Nederland zijn er vele geldgevers met elk een eigen doelstelling en doelgroep waarbinnen zij projecten steunen. Denk daarbij aan vermogensfondsen, subsidies en investeringsfondsen. Hoe vind je de juiste regeling voor jouw project in deze overload aan informatie? En hoe vraag je succesvol aan?
Stel al je vragen tijdens het subsidie-spreekuur aan onze subsidie-expert Stance van Heijst.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Welke fondsen en subsidies zijn er allemaal beschikbaar?
- Welke regelingen passen bij mijn project of organisatie?
- Hoe stel ik een goed projectplan op?
- Hoe beoordeelt een geldgever mijn projectidee?
- Hoe kan ik zelf leren om succesvol subsidies en fondsen te werven?
Tot ziens bij onze stand op 11 mei!
Stel je voor…
Dat was ook onze eerste vraag in het OUT of the BOX team.
Een team samengesteld uit cliënten, partners, medewerkers, partner bedrijven.
Zij haalden op wat we ons konden voorstellen over de toekomst van Libra.
Wat doen we, wat willen we doen, wat doen we níet meer? En hoe wordt onze client daar beter van?
Samen startten we een cultuurprogramma. We hanteren hierbij 4 sleutelbegrippen:
De klant in de regie
Regie laag in de organisatie
Open en flexibele organisatie
Samenwerking met de omgeving
In een Libra next level team ontwikkelden we waarden en pijlers.
We werken met BLIPS: Bondgenootschap, Lef, Inspirerend, Plezier, Scheppend
Wat dat onze cliënten en organisatie oplevert willen we presenteren.
Omdat we veel hebben geleerd van beleven, gaan we met de deelnemers ook “beleven” in spelvorm.
Tijdens de workshop wisselen ons verhaal en het spel elkaar af.
Ons verhaal zal verteld worden door Mariëlle Neggers, Hester van Zuijlen en Henriette van der Sanden.
PROGRAMMA
09.00 – 10.00 uur | Belevingsplein en inloop
10.00 – 10.10 uur | Opening
10.10 – 11.00 uur | Michelle van Tongerloo
11.00 – 11.20 uur | Pauze en Belevingsplein
11.20 – 12.30 uur | Keuze uit inspirerende deelsessies
12.30 – 13.30 uur | Heerlijke lunch op het Belevingsplein
13.30 – 14.40 uur | Keuze uit inspirerende deelsessies
14.40 – 15.00 uur | Pauze en Belevingsplein
15.00 – 15.30 uur | Feestelijke uitreiking van certificeringen en awards
15.30 – 16.15 uur | Kees Klomp
16.15 – 17.00 uur | Feestelijke netwerkborrel op het Belevingsplein
PLANETREE AWARDS
De genomineerden voor de Planetree Awards 2023 zijn bekend! Dat betekent dat deze inzendingen op dit moment worden beoordeeld door de externe jury bestaande uit Astrid Westerbeek (directeur/bestuur FWG), Ruud Koolen (Directeur Dutch Health Hub), Jasper Boele (Directeur/bestuur LSR) en Sander de Hosson (longarts). Daarnaast kon ook het publiek weer stemmen. De stembus is helaas gesloten. De winnaar wordt bekend gemaakt op 11 mei tijdens de conferentie. Op de pagina met Awards vind je de genomineerde projecten.
PARTNERS
VOORWAARDEN
Voor dit product gelden aanvullende voorwaarden. Klik hier om de voorwaarden in te zien.