Elk jaar reikt Planetree drie Persoonsawards uit. aan personen die zich op een heel bijzondere wijze hebben ingezet voor mensgerichte zorg.
Dit jaar werden de Planetree Persoonsawards uitgereikt aan Sonja Muylwijk en Kees Heijblom van Rivas Zorggroepen Marielle Heijlands van Sevagram.
Sonja Muylwijk, zorgregisseur van Rivas Zorggroep
Sonja werkt met de meest complexe groep mensen met dementie, namelijk mensen met onbegrepen gedrag. Er zijn vele situaties voorgekomen dat het gedrag van de bewoners dusdanig verstoord is, dat in de meeste verpleegomgevingen sedatie of andere dwangmaatregelen noodgedwongen aan de orde zou zijn. Sonja doet er alles aan om te zorgen dat dit type maatregelen vermeden kunnen worden. Vanuit haar overtuiging is er altijd een weg om de juiste prikkels weg te nemen of om ze juist toe te voegen. Ook daagt zij haar omgeving uit om steeds de meest menswaardigere manieren te vinden.
Zij blijft zoeken, observeren en uitproberen om achter de specifieke kenmerken van een bewoner te komen, en achter de reden van bepaald gedrag of bepaalde reacties en het effect van de zorg en de omgeving hierop. Een proces dat soms wel weken of maanden duurt. En niet alleen werkt zij zelf volgens die overtuiging, maar zet ze zich er ook voor in dat deze manier van werken de norm wordt binnen haar organisatie. Ze probeert daarom beleid en procedures te helpen aanpassen, stelt zo de norm en helpt collega’s om ook zo te kunnen werken. Zij gaat met succes verder waar anderen het al opgegeven hebben. En daarom verdient Sonja een Plantree Persoonsaward.
Kees Heijblom, bestuurder van Rivas Zorggroep
Bij Kees draait alles om Planetree “gewoon omdat je niets anders wilt en kunt doen dan de best mogelijke mensgerichte zorg te verlenen”. Zo’n ambitie is mooi, maar dan de praktijk: als je zo’n 5500 collega’s hebt dan is zo’n ambitie ineens een hele kluif. Zijn persoonlijk inzet heeft er echter toe geleid dat iedere keer weer keuzes gemaakt werden die de strategie van de organisatie op de mensgerichte koers wisten te houden. Kees is de motor geweest achter een sterke professionalisering en een hoge kwaliteitsstandaard maar altijd benaderd vanuit het perspectief van de cliënten. De hoogst haalbare norm in mensgerichte zorg werd zijn norm. Na ruim 12 jaar is zijn aanpak nog steeds gedreven en fris en enthousiasmeert hij ook steeds weer nieuwe organisaties en nieuwe medewerkers voor de Planetree manier van werken. Daarnaast is Kees ook actief in het bestuur van Planetree waar hij mensen weet te inspireren en ondersteunen.
Elke keer weer vraagt hij collega’s om te helpen bij het ontvangen van gastorganisaties die meer willen weten over Planetree. Marktwerking, reorganisaties, bezuinigingen en wisseling van bestuurder; hij staat voor een vaste koers. En dat is dat is te zien: Rivas is nummer 1 in de AD ziekenhuis top 100, nummer 1 in het “onderzoek beste ziekenhuizen” van Elsevier, de eerste Nederlandse JCI geaccrediteerde ketenorganisatie en alle locaties van Rivas VVT (wonen en thuiszorg) hebben een Planetree label.
Het blijven uitdragen van de filosofie, in gesprek gaan om tegenstellingen te overbruggen, opnieuw uitleggen, bespreken en spiegelen zonder ongeduld of dogmatische attitude, en het constant stellen van een voorbeeld, dat is de reden dat Kees deze award verdient. (En een bijzonder feitje: Kees is de eerste man die een Planetree Persoonsaward in ontvangst mag nemen!)
Marielle Heijlands, helpende bij Sevagram
Stel, je bent niet tevreden over hoe de zorg in je verpleeghuis de ochtend verloopt. Je kunt niet die persoonlijke zorg bieden die je zou willen bieden omdat de huidige bezetting niet genoeg ruimte daarvoor geeft. En een grotere bezetting betekent meer loonkosten en dan zijn ambities vaak al gesneuveld. Maar niet bij Mariëlle. Zij liep tegen dit probleem aan en besloot te gaan puzzelen. Ze werkte een voorstel uit om de bezetting anders te gaan inrichten. Met minder mensen tegelijk, maar gedurende langere ochtenddiensten kan er nu wel aan de wensen van de bewoners tegemoet gekomen worden. En voor de bewoners is het ook erg fijn dat de medewerkers er tijdens hun dienst langer zijn, want dat geeft rust.
In haar voorstel heeft ze uitvoerig de voors- en tegens uitgewerkt en daarmee is ze het gesprek aangegaan met de hoofdverpleegkundige en teamleider. Ze vond daar meteen steun en ook haar collega’s waren enthousiast. Mariëlle is al 35 jaar in dienst als helpende bij Sevagram maar nog altijd op zoek naar vernieuwing. Dat zorgde er ook voor dat ze tijdens een label assessment ook al op een zeer positieve manier in het oog sprong. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat Mariëlle de Persoonsaward dik verdient.
The post De winnaars van de Planetree Persoonsaward in beeld appeared first on Planetree.