Share This Post

Eerstelijn / nieuws

Werk in uitvoering bij het Planetree Kenniscentrum

Het Planetree Kenniscentrum neemt het voortouw in de ontwikkeling van vernieuwing en verdieping van Planetree aspecten en toepassingen. Goede voorbeelden, methodieken en processen die mensgerichte zorg versterken uit binnen en buitenland worden benut en doorontwikkeld. Daarnaast pakt het Kenniscentrum samen met Planetree instellingen nieuwe vraagstukken op.

Planetree in de ambulante zorg

Eén van de recente onderwerpen is de uitwerking van Planetree in de thuiszorg, of nog breder in de ambulante zorg. In dit kader is begin 2012 een werkgroep samengesteld bestaande uit medewerkers van Zorggroep Almere, Pantein, GGZE en Rivas Zorggroep. De werkgroep onderzocht in een eerste fase de mate van toepasbaarheid van de algemene internationale Planetree criteria. De conclusie van de werkgroep is dat de criteria algemeen toepasbaar zijn, dus ook in de ambulante zorg.

In een tweede fase boog de werkgroep zich over de inhoudelijke uitwerking van de 12 componenten voor de thuiszorg. De context, het huis van de cliënt, maakt dat zorg- en dienstverlening vaak een andere uitwerking krijgt. Wat bijvoorbeeld te denken van de helende omgeving of aandacht voor kunst en cultuur? We onderzochten met medewerkers uit de ambulante zorg hoe hun invulling en beleving van de mensgerichte zorg eruitziet. De meeste van deze medewerkers maakten eerder al kennis met Planetree. Dit maakt dat ze bekend zijn met denken en kijken vanuit het mensgerichte perspectief.

Na een aantal sessies bleek dat we zo’n invulling aan de 12 componenten konden geven dat deze ook andere medewerkers op weg kon helpen. De invulling van de 12 componenten vormden een kompas wat richting geeft in een ontdekkingstocht die uiteindelijk moet leiden tot toetsbare ambulante zorg volgens Planetree.

Thuiszorgsymposium bij Rivas Zorggroep

Op basis van dit eerste kompas organiseerden we op begin juli 2013 een symposium met een doorsnede van de betrokken organisaties. Het gezelschap werd flink door elkaar geschud en verdeeld in 12 groepen. Ieder van deze 12 groepen kreeg de opdracht om één van de componenten van Planetree te voorzien van 5 (Planetree) uitvoeringsmogelijkheden kenmerkend voor de aanpak in de ambulante zorg.

De groepsleden werden na afronding van hun opdracht beloond met een workshop gegeven door Jaap Bressers (bekend van de landelijke Planetree conferentie). Jaap heeft door zijn dwarslaesie ernstige beperkingen en is een ambulante patiënt. Met zijn zoektocht naar hoe je als cliënt zelf de regie kunt houden en de zorg samen met professionals op een persoonlijke wijze kunt invullen, hield hij het publiek een uur gevangen. Dit ging op prikkelende, humoristische maar vooral confronterende wijze.

Tijdens de workshop toverde een aantal snelle denkers en typers het resultaat van de werkgroepen om tot een presentatie. Toen de zaal bekomen was van de indringende boodschap van Jaap werd het resultaat gedeeld met de hele groep. Er moest nog wel het nodige aan geschaafd worden, maar aan het eind van de avond overheerste het gevoel dat er een goed startdocument tot stand gekomen was.

Nieuw kompas

De voorlopige uitkomst is door twee leden uit het kenniscentrum, Pia Velema (Zorggroep Almere) en ondergetekende, geherformuleerd in termen van persoonlijke actie.

Vervolgens is dit richtinggevend kompas verspreid onder ambulante teams met het verzoek dit te bespreken, beproeven, te becommentariëren en te bespreken met cliënten. Eind november vragen we hen om een terugkoppeling van de bevindingen en brengen we een vernieuwde versie uit die wordt gedeeld met het Planetree netwerk.

Of ons doel, het toepasbaar maken van de Planetree componenten voor een ambulante aanpak, behaald is, bespreken we in een aantal focusgroepen die in de eerste 3 maanden van 2014 zullen plaatsvinden.

We houden jullie graag op de hoogte.

Joep Koch,

Programmamanager Planetree

Rivas Zorggroep

 

Contact met het Planetree Kenniscentrum kan via mailto:kennis@planetree.nl

 

Share This Post