Post-IC, het digitale dagboek voor morgen, juist nu onmisbaar

Post-IC, het digitale dagboek voor morgen, juist nu onmisbaar

Nu de Nederlandse IC’s door de coronacrisis piekuren draaien is het ‘Post-IC dagboek voor morgen’ meer dan ooit nodig. Voor de patiënt is de opname op de IC achteraf vaak een groot zwart gat. Dat leidt regelmatig tot zware lichamelijke en mentale klachten. Dit staat bekend als het Post Intensive Care Syndroom (PICS). Het bijhouden van een digitaal dagboek kan deze leegte opvullen en bijdragen aan de verwerking van deze periode. Het is nog de enige wetenschappelijk bewezen methode om PICS te verminderen.

Planetree werkt samen met Gamesforhealth aan de implementatie van het dagboek bij de ziekenhuizen in Nederland en binnenkort ook in Duitsland en de Verenigde Staten.

Wij horen vanuit de ervaring van de ziekenhuizen dat het dagboek houvast en ondersteuning biedt voor IC-patiënten en hun naasten. Het dagboek is daarnaast ook voor de verpleegkundigen waardevol om mensgericht contact te blijven houden met de naasten (die nu niet op bezoek kunnen komen) en om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan mensgerichte zorg voor patiënten. Doordat verpleegkundigen nu ook de berichten van de familie kunnen lezen, is er meer inzicht in de beleving van de familie. Ook kunnen verpleegkundigen, na een gesprek over de situatie, teruglezen wat er bij de familie is achtergebleven. Op die manier krijgen ze inzicht of de informatie goed is overgekomen. Dat is een meerwaarde voor Samen Beslissen, mensgerichte communicatie en de ervaren kwalitatieve zorg.

De medewerkers van de IC-afdelingen die op dit moment met het dagboek actief zijn, stellen we onder andere de volgende vragen in de begeleiding:

  • Zie je toegevoegde waarde voor patiënten, naasten, verpleegkundigen en de organisatie?
  • Is het dagboek nuttig, niet alleen vanwege de digitale techniek maar vooral ook het dagboek zelf, met het schrijven, de foto’s, het delen en het lezen?
  • Waarom gebruik je het dagboek wel of niet en wat zijn triggers en blokkades die je daarin tegenkomt?

Met de deelnemende ziekenhuizen organiseren we online inspiratiesessies waarin de ‘ambassadeurs en dragers’ van het Post IC-dagboek kennis en inzichten met elkaar kunnen delen.  Sommige ziekenhuizen werken met een nazorgpoli, andere ziekenhuizen niet en middels deze krachtenbundeling wordt kennis uitgewisseld, geleerd van elkaar en geïnspireerd.

Een greep uit de gedeelde kennis en inspiratie uit de alledaagse praktijk:

De werkdruk die COVID met zich meebrengt zorgt soms voor wat minder aandacht en tijd voor het dagboek. Iemand op de afdeling die het dagboek kan aanstippen, bijvoorbeeld bij de dagelijkse briefing op de afdelingen, kan hierbij erg helpen. Humor is hierbij een goede motivator. 

Het benadrukken dat één keer per dienst ook prima is of als dit niet lukt, schrijven over de afgelopen dagen helpt om collega’s te motiveren. Als je maar iets schrijft, want voor de familie is het van grote betekenis.  

Als collega’s niet direct enthousiast zijn kan het helpen om te laten zien hoe een ingevuld dagboek eruitziet. Dit geeft collega’s meer inzicht in waar ze aan bijdragen. 

Als collega’s het lastig vinden om te schrijven, dan helpt het document met schrijftips om ze op weg te helpen. Bij sommigen wordt het schrijven in het dagboek opgenomen in de takenlijst, waardoor collega’s herinnerd worden. Dit helpt om het tussen de normale handelingen van bijvoorbeeld medicijnuitgave mee te nemen. 

Ben jij vanuit jouw ziekenhuis ook geïnteresseerd in het Post IC dagboek met de Planetree begeleiding?

Kijk op www.post-ic.nl voor aanvullende informatie en wil je ervaren hoe het werkt, klik dan op deze demo link: https://dagboek.post-ic.nl/chat/demoicd_main

Of laat het ons weten en mail Planetree info@planetree.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe wij te werk gaan?
Neem dan gerust contact op.

Planetree
Nieuwsbrief

Mensgerichte zorg is belangrijker dan ooit. Laat je inspireren en ontvang maandelijks tips, mooie voorbeelden en meer over warme, liefdevolle en mensgerichte zorg.

Meld je vrijblijvend aan