Verpleeghuis Vilente St. Barbara in Ede heeft wat te vieren. Als 1 van de eerste Vilente-locaties met een Planetree certificaat was het afgelopen najaar voor St. Barbara tijd voor een nieuwe beoordeling door Planetree International. Met een prachtig zilveren Mensgerichte Zorg Certificaat als resultaat.
De best mogelijke zorg
Directeur Planetree Marita Bossers: “Ik ben diep onder de indruk hoe er met enorme toewijding wordt samengewerkt tussen cliënten, naasten en medewerkers aan de best mogelijke zorg. Het gaat niet om het beste voor de een of voor de ander, maar om het optimale voor allen. Daarnaast is een sfeer van respect, elkaar zien en naar elkaar luisteren iets wat je meteen ervaart wanneer je een bezoek brengt aan St. Barbara.”
Het verschil maken
Eén van de criteria, bij Planetree ‘versnellers’ genoemd, is weten wat verschil maakt. Zo werd door alle ondervraagden het beeld bevestigd dat er veel moeite wordt gedaan om de zorg zo persoonlijk mogelijk te maken. Hierbij is er oog voor het stimuleren of behouden van de zelfredzaamheid. Ook werd de liefdevolle en betrokken omgang genoemd. Zowel naar bewoners, naasten, vrijwilligers maar ook naar elkaar.”
Een warme deken
“St. Barbara is een van onze prachtige locaties in Ede. Deze certificering is een erkenning voor alle liefdevolle en mensgerichte inspanningen die zijn geleverd”, vindt Joeri van Kalleveen, directeur Zorg & Behandeling bij Vilente. “Binnenlopen bij St. Barbara is ongeacht je rol als het omslaan van een warme deken. Deze aanpak sluit naadloos aan bij onze koers waarin ‘onbezorgd’ leven centraal staat. Absoluut een kroon op het werk van iedereen. We zijn enorm trots op onze collega’s van deze locatie, en trots op Vilente! Natuurlijk blijven we ons continu ontwikkelen en uitdagen om de best mogelijke mensgerichte zorg te leveren. Maar deze mijlpaal mag absoluut gevierd worden!”
Samen mooier en beter maken
Ook Teammanager Gwendolyn Alting is enorm trots op het behaalde zilver: “Dagelijks zorgen de medewerkers van St. Barbara vanuit een mensgerichte zorgvisie voor onze cliënten. Medewerkers maar ook vrijwilligers, naasten en buren zorgen met en voor elkaar. Mensgericht zorgen is niet iets wat wij DOEN maar wat we ZIJN. Ik ben trots op de tomeloze inzet van alle medewerkers die tijdens het certificeringstraject hebben laten zien wat wij dagelijks doen en wat wij mooier en beter zouden kunnen maken voor de cliënt, naasten, vrijwilligers, buren en elkaar.”
Naastenparticipatie
“In deze tijd waarin we regelmatig zorgmedewerkers tekort komen, is het creatief zijn met dat wat we hebben en daarbij oog blijven houden voor de eigen regie, zelfredzaamheid en dus de mensgerichtheid’, vervolgt Gwendolyn Alting. “Door familie te betrekken in de regiegroep, woonraden, maar ook voor hulp bij welzijnsactiviteiten hopen we de banden te versterken om samen voor onze cliënt te kunnen zorgen.”
Anders dan andere kwaliteitskeurmerken
Wat de Planetree certificering onderscheidt van andere kwaliteitskeurmerken in de gezondheidszorg is de focus op mensgerichte zorg. De criteria die daarbij horen hebben betrekking op een mensgerichte zorgervaring, waaronder de kwaliteit van hoe we met elkaar omgaan, dus de interacties tussen bewoners, naasten en zorgverleners. Maar ook de toegang tot informatie, het betrekken van naasten en de fysieke omgeving van de zorg zijn belangrijke criteria.
Deze criteria vormen de basis van een wetenschappelijk onderbouwd model voor mensgerichte zorg, dat Planetree International samen met de National Academy of Medicine heeft ontwikkeld.